2017. március 20., hétfő

Sokan

"[Dávid zsoltára, amikor fia, Absolon elől menekült.]
URam, hogy megsokasodtak ellenségeim! Sokan vannak, akik rám támadnak!
Sokan mondják lelkem felől: Nincs számára segítség Istennél." Zsoltárok 3,1-3

Sokan, sokan, sokan. Dávidot elárulta a fia, és a nép közül sokan mellé álltak. Vezetők, főbb tanácsadók, harcosok. Mégis talán ez a legaljasabb támadás: "még Isten se hallgat meg téged!". Még Isten se. Ez hazugság.

(Dávid király kb. Kr. e. 1000 évvel uralkodott, arról a Dávidról van szó, aki gyermekként megölte Góliátot, és őt később királlyá koronázták. Itt már nem az ifjú Dávidot látjuk, aki szembe találja magát egy nagyon kemény helyzettel. Részletesen Sámuel második könyve 13-18 foglalkozik ezzel.)

Isten mindig meghallgat. Mindig. Igen, Dávid elszúrt dolgokat, ezt tudjuk, nem véletlenül lázad fel a gyermeke. De mégis, Isten meghallgatja őt, hiszen újra királlyá teszi, és később sok helyen úgy emlékezik meg róla, mint arról a királyról, aki mérce a későbbi uralkodók számára is. Aki az Úrral járt. Isten kegyelemmel tekint Dávidra teljes egészében.

Vannak dolgok, amiket elszúr az ember, és bizony ennek nagyon komoly következményei is lehetnek. De van vígasz, van kegyelem, van visszaút az Atyához. Nem miattunk, miatta. Ő kegyelmes, szerető, hűséges. 

Tehát Isten meghallgat minket, kegyelmes Úr. Akkor kiáltsunk hozzá, ahogy Dávid tette. A lelkünk fájdalmával, az élet nehézségeivel, a munka, a társ, a család, a közösségünk problémáival. Mert problémáink vannak, amiket néha mi magunk is csak erősítünk. A legjobb, amit tehetünk, ha Istenhez visszük azokat. Legyünk józanok, bízzunk az Úrban, és sírjuk el gondunkat-bánatunkat neki. 

"Semmi miatt ne aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt. És Isten békessége, amely minden értelmet felülhalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban." (Filippi 4,6-7) Legyen  így a mi életünkben is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése